La llei eterna

S’entén per llei eterna o ordre etern el cicle que, vegada rere vegada, ininterrompudament, tot l’univers va complint. Essent creat i destruït per Brahma, l’univers evoluciona sense deixar d’iniciar-se ni de tancar-se en si mateix periòdicament, amb una durada de milers d’anys, i en el qual l’home es troba immers. Efectivament, dins d’aquesta concepció cíclica, l’home és una part més del gran trencaclosques que és l’univers, i segueix, ho vulgui o no, la seva dinàmica i les lleis que són pròpies del retorn cíclic universal. L’home no es pot escapar d’aquest cicle i, per tant, el millor que pot fer és respectar-lo i adequar-hi la seva vida.

El sanatana dharma és el dharma sense fi, la llei sense fi, la llei eterna, primordial i comuna a tota la humanitat. El dharma (llei) que és la participació de la persona en la tasca de mantenir la cohesió del món. El sanatana dharma és aquella tradició que s’ha adonat que la seva funció consisteix en la participació en el dinamisme del cosmos a fi que no esclati en mil trossos, a causa de forces centrífugues disgregadores. En realitat és una forma plenària d’ésser humà.

La roda és el símbol central de l’hinduisme per representar el curs del cosmos. Personifica els cicles còsmics del naixement i de la mort, de la gènesi, la maduresa, la decadència, l’autodissolució i tornar a néixer, que atenyen a tots els éssers vius. És també el símbol de la circulació de les quatre èpoques hindús del món (yuga), la roda recorre cada món fins que s’enfonsa en les tenebres per ressorgir novament. El fet de girar de la roda testimonia la continuïtat i la invariabilitat de l’esdevenir còsmic. Dins d’aquesta tradició religiosa, la saviesa significa entendre aquest incessant moviment periòdic del cosmos, que es considera com un succeir biològic, i saber viure en harmonia amb ell.

El temple del sol de Konarak tenia la forma d’un enorme carro de sol, i la forma de la roda es remunta originàriament a la veneració del déu vèdic del sol, Surya, el qual, com a personificació dels cicles còsmics, es considerava el conductor del carro solar.