1. Concepció vital

El budisme és una concepció vital

No es pot dir del buddhisme que sigui una doctrina religiosa, sinó que es tracta, sobretot, i com en el cas de l’hinduisme en què s’inspira, d’una mentalitat profunda que impregna a la vegada la visió del món i el comportament quotidià al llarg de tota una existència dedicada al no-res.

El buddhisme, efectivament, és una religió sense Déu ni déus, però, malgrat això i encara que no ensenyi res sobre Déu, sí que contesta les preguntes que es fan totes les religions. Ens explica quin és el nostre destí en el món i ens ensenya cóm hem de viure correctament, informa a les persones sobre la vida després de la mort i ens mostra cóm hem de pregar. El buddhisme ensenya, sobretot, cóm salvar-se de la ignorància. Els budistes expliquen que, per entendre el món, hem de comprendre que res existeix vertaderament. Si comprenem que res existeix realment, aleshores serem lliures i ens sentitrem feliços i tranquils. Aquesta profuna satisfacció i vertadera tranquil.litat, que trobem si hem reconegut que res no és veritat, s’anomena nirvana.

Aquesta concepció de la vida, el món i la salvació personal xoca bastant amb les visions que en tenim des del nostre punt de vista occidental. Si a occident hem construït una societat que basa la seva felicitat en el fet d’anar satisfent tots els desitjos i anhels que van apareixent en l’home, i la vida s’explica pel fet d’aconseguir o no allò que vols, a orient, en el budisme es pot dir que es tot el contrari : l’objectiu de la vida de la persona consisteix en aprendre a no desitjar, a no voler ni anhelar res d’aquest món. Només en el desprendiment absolut i en el no necessitar de res podem trobar la felicitat.

Aquesta concepció tan senzilla, però tan radical, és fruit de la meditació del seu fundador Siddhartha Gautama, anomenat Buda, del que caldria fer un petit seguiment biogràfic per comprendre l’evolució de la seva reflexió.

fletxa_dretaLes arrels hindús
Concepció vital fletxa_dretaSiddharta Gautama
fletxa_dretaLa via intermitja
fletxa_dretaEl sermó de Benarès
Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s