Holi

La festa de Holi [1], que paralitza el país, es celebra la primera lluna plena de març (o de finals de febrer) i els seus orígens es remunten a diferents llegendes mitològiques hindús. Amb el desig de commemorar l’arribada del bon temps i d’espantar els mals esperits, milions d’hindús de totes les edats s’engresquen en batalles d’aigua i s’embadurnen amb polvos vermells, verds, blaus, roses i grocs. És la celebració hindú de l’equinocci de primavera.

festa colors

Holi commemora la mort de Holika [2], una dona malvada que, segons la llegenda, va intentar matar el seu nebot perquè era seguidor de Krishna. La nit anterior a la celebració del festival, s’encenen grans fogueres i es cremen ninots d’Holika Dahan (la llum del foc simbolitza la victòria del bé sobre el mal). El dia de Holi es recorden les malifetes de Krishna i les bromes que, de jove, gastava a les vaqueres la llegenda de Rhada i Krishna [3], per la qual un enamorat va pintar la pell blanca de la seva estimada). Es fan processons, cants i balls, i els participants es tiren pel damunt aigua i tints de colors els uns als altres. També es costum d’anar a veure a la família i als amics, i de saludar tothom.

Holi o Holli, també anomenat el Festival dels Colors, és un festival primaveral celebrat per hindus, sikhs i altres. Es pot trobar principalment a l’Índia, Nepal, Sri Lanka i països amb una important població d’indis, tal com Surinam, Guyana, Sudàfrica, Trinitati Tobago, Regne Unit, Estats Units, Maurici, i Fiji.

Enllaços per saber-ne més

Notes

[1] Els altres noms. Segons la regió de l’Índia on es celebri, el festival de colors Holi rep els noms de Holaka, Dhulheti, Phagwa, Dhulandi o Dhulendi.

[2] La mort de Holika. Una altra narració afirma que el rei dels dimonis Jirania Kashipú va tractar de matar el seu fill Prajlad vàries vegades per la seva devoció al déu Vishnú, ja que havia ordenat que només ell podia ser venerat en els seus dominis. Davant dels intents frustrats, va ordenar a la seva filla Holika, immune al foc, que entrés, juntament amb el seu germà, dins d’una foguera per cremar-lo. Però la filla del rei es va cremar i Prajlad es va salvar.

[3] La llegenda de Rada i Krishna. Krishna, endut pel seu immortal amor per Rhada, li va aplicar colors damunt la cara amb la finalitat de fer la seva pell més fosca. Així, Krishna crearia la festa del colors en què es difuminarien lleugerament i momentànea les diferències socials de la rígida societat Índia. Potser l’única celebració del país en què això passa.

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s