Krishnashtami

krishnashtami-festival-of-lord-krishna

La Krishna Janmashtami [1], és una festa tradicional de l’hinduisme que celebra el naixement de Krishna, un avatar del déu Vixnu. Se celebra a diverses zones del país de maneres diferents, per exemple a Maharashtra es fa amb govindes. Està marcada pel calendari hindú llunar [2]. Se celebra el vuitè dia llunar, a la primera quinzena, del sisè mes, bhaadra, que al calendari llunar comença a la primera lluna plena d’aquest mes i al calendari oficial del govern (no llunar) va del 23 d’agost al 22 de setembre.

La festa del naixement de Krishna [3] es celebra a tota l’Índia hinduista amb recreacions parlades de la seva llegenda, balls i ofrenes a les imatges que el representen i amb la pràctica del Dahi Handi, l’aixecament d’unes estructures humanes molt semblants als nostres castells.

Elements de la festa

La festa del naixement de Krishna dura dos dies [4].Un dels moments àlgids de la celebració té lloc durant la nit del primer al segon dia, moment en què es creu que va néixer Krishna. A tots els temples dedicats a ell s’executen diverses cerimònies que inclouen el bany ritual de la imatge amb diferents elements (llet, iogurt, etc), ofrenes, cançons i danses extasíaques. A l’interior de moltes cases i temples aquesta nit es fa la cerimònia de la “Jhula” o gronxament del bressol on es situa una imatge de l’infant Krishna acabat de néixer. La tradició diu que l’infant ha d’estar tota la nit en moviment.

El segon dia es fa un dejuni i, pels carrers i places d’alguns pobles i ciutats, es practica el Dahi Handi, que consisteix en aixecar estructures humanes amb forma piramidal per tal d’arribar a trencar una olla que hi ha a certa alçada. El Dahi Handi és propi de Mumbai i d’altres ciutats de l’estat de Maharashtra, però també es fa a Vrindavan (Mathura) i Dwarka.

Altres cerimònies pròpies del Janmashtami són les “Krishna Ras Leela”, unes obres de teatre amateur que escenifiquen diversos passatges de la vida d’aquesta divinitat i que sobretot es fan a Mathura, ciutat natal de Krishna. Durant aquest dies la gent també visita els “Janamashtmi Jhanki”, una espècie de pessebres animats que també recullen diversos passatges de la vida de Krishna i que sovint inclouen una veu en off que va narrant les escenes. A les escoles, els nens fan concursos de disfresses de Krishna.

rasleela01

La menja de la festa és el Janmashtami Prasad, preparada a les cases amb una barreja de cinc productes: llet, sucre/mel, iogurt/curd (una espècie de recuit/formatge blanc), oli, ghee (una mantega líquida) i fulles de tulsi (una planta de la mateixa família que l’alfàbrega).

menjarfesta

Notes

[1] Altres noms de la festa. També coneguda com a Janmashtami, Krishna Krishnashtami, Saatam Aatham, Gokulashtami, Ashtami Rohini, Srikrishna Jayanti o Sree Jayanthi.

[2] El calendari llunar. Com la Pasqua cristiana, és una festa la data de la qual oscil·la segons l’any. Cau sempre entre finals d’agost i principis de setembre.

[3] El déu Krishna. El déu Krishna és una de les divinitats més conegudes i populars del panteó hinduista. És l’avatar o encarnació de Vishnu, el déu protector i preservador de l’Univers. Krishna vol dir “negre” i, per això, moltes vegades se’l representa com un jove de pell fosca. La seva existència històrica és dubtosa i la seva llegenda farcida d’elements fantàstics. Salvat d’un extermini massiu d’infants, fou criat per un pastor de vaques (un “govinda”) d’un poblet anomenat Vrindavan i, per això, se’l representa sovint tocant una flauta travessera al costat d’una vaca. La seva fama de bon amant -tingué moltes aventures amoroses amb pastores (“gopis”)- ha fet que se’l relacioni amb el concepte universal de l’amor i la fecunditat. De fet, la festa del naixement de Krishna es celebra en plena estació de pluges (els monzons) i es diu que tot (els vegetals, la llet dels animals…) comença a renéixer amb ell el dia de la seva festa. És el patró dels pastors i el seu culte és molt popular, tant a l’Índia on té milers de temples dedicats com entre alguns occidentals que practiquen l’hinduisme.

[4] Els dies de la festa. El primer dia és el Krishnashtami o Gokulashtami, la nit del naixement, i el segon Kalastami o Janmashtami, dia del seu aniversari.

Fonts i altres enllaços:

Manel Carrera i Escudé, La festa del naixement de Krishna
http://www.happywink.org/janmashtami/
Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s