El peix

 símbol peix blau 02

ViewtyEl símbol del peix, ichthus o ichthys, anuncia que s’és cristià. Els para-xocs dels cotxes moderns en solen tenir un (freqüentment els cristians evangèlics). En concret, el símbol assenyala que “hi ha un cristià aquí”, i així ho van fer els primers cristians, que van utilitzar el símbol per identificar-se entre ells. Ichthus és el nom grec per als peixos i els primers cristians ho van usar com un acrònim (la primera lletra de diverses paraules) per lletrejar ichthus.  (Segons Collin Hansen, editor general de la revista Christianity Today.)

Els primers cristians van adoptar el símbol del peix com una manera de determinar la seva fidelitat i marcar els llocs i les tombes. Quan es trobaven amb estranys, els primers cristians dibuixaven un arc del símbol del peix a la sorra. L’estrany hauria dibuixar l’altra meitat de l’arc per mostrar que també era un cristià.

Significat grec

L’acrònim ichthusichthys significa “Jesucrist, Fill de Déu, Salvador” i es descompon, per tant, com escriu Del Birkey al lloc web de Church House Book de la manera següent:

imatge peix acrònim 02

Iota (i) és la primera lletra de Iesous (grec per Jesús);

Chi (kh) que és la primera lletra del Khristos (grega per Crist, en majúscula X);

Theta (t) és la primera lletra de Theou (del grec Déu o de Déu, en majúscula Θ)

Upsilon (u) que és la primera lletra de Huios (grec per al fill, en majúscula Y);

Sigma (s) que és la primera lletra de Soter (del grec, Salvador, en majúscula Σ).

imatge peix jesus 02 imatge peix jesus 01 imatge peix jesus 04 imatge peix jesus 05

D’aquesta manera, les lletres Iota + Chi + Theta + Upsilon + Sigma sovint apareixen a l’interior del símbol del peix, com una cosa semblant a “ΙΧΘΥΣ”, que són les lletres gregues en majúscules. 

“Jesucrist, fill de Déu, salvador” era una breu professió de fe en la divinitat de Crist, el Redemptor de la humanitat. De fet, ells mateixos es proclamaven “petits peixos”, tal i com va escriure Tertulià a De baptismo: “Nosaltres, petits peixos, rera la imatge del nostre ichthysJesús Crist, naixem en l’aigua”.

També es troba representat, l’ichthus o ichthys, superposant les lletres gregues dins d’una roda de sis o vuit radis.

imatge peix roda 01 imatge peix roda 02

Des del segle I fins al IV, el símbol del peix es representava també al costat d’altres símbols cristians, com el colom, l’àncora o el monograma de Crist, tal com els trobem en multitud de llocs. La forma del peix va tenir poca rellevancia, excepte des del s.II que se solia utilitzar la forma del dofí, sembla que per l’estima popular que tenia el mamífer que se’l considerava com un amic de l’home. A partir del segle IV dC, gradualment, el símbol del peix desapareix, llevat d’exemples ornamentals que trobem en piles o copes baptismals.

foto gravat de l'ichtys a Efès 01 foto gravat de l'ichtys a Efès 03 foto gravat de l'ichtys a Efès 02
foto Ichthys làpida funerària foto carpa catacumba foto àncores

Orígens pagans

Hansen, en un article per a la revista Christianity Today, reconeix ichthus com un símbol perdurable del cristianisme, però ens recorda que tenia orígens pagans. Els grecs i romans unien els contorns de dues mitges llunes per fer el mateix símbol, però que representava “la fertilitat femenina i la deïtat”, assenyala Hansen.

Molts altres historiadors creuen que el símbol del peix tenia arrels paganes abans de ser utilitzat pels primers cristians. Ichthys pot estar relacionat amb deesses antigues com ara Afrodita, Isis i Delphine. Alguns cristians moderns creuen que el símbol del peix no hauria de ser usat per tenir aquestes arrels profanes. Com una nota a part, altres cristians creuen que no s’han d’utilitzar símbols o ornaments per expressar la fe.

Significat més profund

Hansen està d’acord amb Dirkey en relació al fet que els cristians van ser els primers a utilitzar ichthus com un acrònim, però recorda que el significat dels peixos és més profund per als cristians. A Marc 1:17, Jesús diu als seus deixebles que ell els convertirà en “pescadors d’homes”, un paper que Hansen assenyala ha “inclinat evangelísticamente als cristians de totes les edats”, adoptant-lo com a propi. Jesús fa miracles, alimenta multituds amb uns pocs peixos i sobrecàrrega la barca de Pere amb una gran pesca. Hansen diu que l’església primitiva va afavorir el tema del peix per a múltiples aplicacions a la vida i els ensenyaments de Jesús.

La metàfora usada per Jesús per designar els apòstols com pescadors d’homes present a Lc 5, 10 (els primers eren pescadors reals de professió) va reforçar el símbol. Altres ocurrències del peix i el medi en què es mou que abunden en la línia són la comparació amb la història del Llibre de Jonàs (la balena és al·legoria de la resurrecció), l’aigua del baptisme on neden els peixos-creients o que sosté la barca que simbolitza l’església.

Contrasenya

Donat que la persecució es va fer més comuna per als cristians de tot l’Imperi Romà, Hansen diu que el símbol del peix “va esdevenir una contrasenya compartida pels creients clandestins”. Hansen assenyala que marcava els llocs de reunió secreta i les làpides cristianes, i fins i tot les cases dels creients.


símbol peix finalEls cristians usaven el símbol per posar a prova als estranys amb els quals es trobaven a fi de veure si eren germans en la fe, diu Hansen. En una trobada en el camí, es podia dibuixar la primera meitat de l’arc i si l’altra persona completava el símbol, llavors es reconeixien entre si com a cristians sense alertar les autoritats romanes. Com es tractava d’un símbol que ja era pagà, els cristians se sentien més segurs que si usaven una creu per anunciar el seu credo, assenyala Hansen.

Fonts i més informació

Cuál es el significado del pez ichtus?

El simbolismo del pez, a Enciclopedia Católica Online

Símbols del cristianisme, a Wikipèdia

Ichthys, a Wikipèdia

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s