Nova connexió amb Déu

Font: El Periódico

El 12 de desembre, el papa Francesc celebrarà a la Basílica de Sant Pere una missa en honor a la Verge de Guadalupe, patrona de Mèxic i Emperadriu de les Amèriques. Jorge Bergoglio, que en els últims dies ha resat pels estudiants d’Ayotzinapa, cruelment assassinats, i que ha demanat a l’Altíssim una ràpida solució a l’epidèmia de l’Ebola, té, potser, de cara a la seva anunciada litúrgia, un prec especial per a la regió que representa el 40% dels catòlics del món: que s’aturi la sagnia de fidels.

foto pastors protestants

Segons una recent investigació de l’institut PEW Research, el Pontífex gaudeix d’una molt bona imatge a Llatinoamèrica. Però aquest pes simbòlic no impedeix el creixement de les ben diverses expressions evangèliques. Els números de PEW Research indiquen que en l’actualitat només el 69% dels llatinoamericans es consideren catòlics. «A cada país que s’ha sondejat, l’Església Catòlica ha experimentat pèrdues netes a causa del canvi religiós: molts llatinoamericans s’han unit a esglésies protesta evangèliques o simplement han rebutjat una religió organitzada», consigna l’estudi. Baptistes, metodistes, adventistes, presbiterians, testimonis de Jehovà i pentecostals, entre altres, reben els que, d’acord amb l’estudi basat en 30.000 entrevistes, busquen «una nova connexió personal amb Déu».

A principis del segle XX, el 94% dels llatinoamericans eren catòlics. En la dècada dels 70, els evangelistes eren, encara, una xifra exòtica i marginal en aquella part del món. En aquesta dècada va començar a operar-se una lenta transformació amb epicentre al Brasil, el que es considerava el país catòlic per excel·lència. El 2007, Benet XVI va viatjar a Aparecida (Brasil) amb una missió especial: frenar o atenuar la migració de feligresos a la regió. «Molts creients estan abandonant el catolicisme. La pregunta és: ¿Per què? Una primera resposta és que estem sent atacats per les sectes, però el problema de fons no són les sectes sinó els nostres creients», va assenyalar aleshores el pare David Gutiérrez, cap de premsa del Comissió Episcopal Llatinoamericana (CELAM). A Aparecida es va fer una especial crida a renovar la fe.

La situació no ha millorat. Francesc viatjarà el mes de setembre de 2015 als Estats Units. L’arquebisbe Carlos Aguiar Retes, president de la CELAM, li va dir al Papa que era una «oportunitat» travessar al sud del riu Bravo. «No va dir que no. Ho va expressar també la seva cara dient, com fa sempre: «’Ho deixaré en oració, en discerniment’».

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s