La conducta simbòlica s’inicia en el Paleolític

ocrebomblos

Aquests petit blocs d’ocre, d’uns 5 cm de longitud, tenen com a mínim uns 70.000 anys d’antiguetat. Van ser desenterrats de la cova de Blombos, Sudàfrica, entorn del 2000 i la seva existència es coneix a travès de la difusió que n’ha fet la revista Science.

La particularitat d’questes petites roques es troba en el gravat que presenten. Els investigadors creuen que els diferents fragments de roca es fregaven l’un contra l’altre a fi d’aconseguir una superfície llisa per, a continuació, dibuixar aquestes ratlles i creus seguint un diseny més complexe. 

Blombos roques gravats

La importància del descobriment radica en el fet que es demostra que la forma de pensar moderna es va començar a desenvolupar bastant abans del que es pensava, concretament endarrereix uns 35.000 anys la data d’aquest inici i el situa entron del 70.000 aC.

El pensament simbòlic només es dóna de manera sistemàtica en la nostra espècie i, evolutivament, tenia la funció de cohesionar socialment els grups humans a fi de garantir-ne la formació de grups més nombrosos.

Blombos cova mapa

I aquesta tauleta pigmentada de Blombos constitueix la primera evidència clara de pensament simbòlic. No massa diferent dels dibuixets que s’acostumen a fer sobre un paper quan es parla per telèfon, o al marge dels apunts de classe o quan s’assisteix a una reunió, aquests gravats representen, al parer d’Eudald Carbonell, “el primer tractat de matemàtiques de la història, ja que les aspes, quan són tallades per línies paral·leles, donen lloc a noves figures, com rombes i triangles. El gran poder del pensament simbòlic és l’emergència, és a dir, l’aparició de propietats culturals noves que no preexistien. Això implica que el cervell d’aquells primers homínids era ja diferent del dels seus avantpassats, la qual cosa, molt probablement, està associada a l’èxit que hem tingut com a espècie.”

La representació gràfica trobada a la cova de Blombos té continuïtat i, posteriorment, es troben més sèries esquemàtiques en multitud de jaciments. L’Homo sapiens, el de Blombos també, és el primer en socialitzar l’art, la primera espècie en manifestar el pensament abstracte a travès de l’estructura social simbòlica. (A diferència de les restes d’ossos amb incisions de prop de 500.000 anys, pertanyents a l’Homo heidelbergensis que va viure a la localitat alemanya de Bilzingsleben. Unes representacions que no tenen continuïtat en l’Homo heidelbergensis i que, per tant, no tenen la importància que tenen les troballes de la cova de Blombos.)

Bilzingsleben os

Fonts

“El abstracto más antiguo”, a BBC Mundo
Inicio de una conducta simbólica en el Paleolítico“, a Arqueología cognitiva
“L’Evolució sense sentit”, Jordi Agustí i Eudald Carbonell, ed. Empúries, pp. 45-47
Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s