Feliç 2014, però també 1436, 5575 i 2041

(David Casals – CR) El 2014 ha començat a les 00.00 hores d’aquest 1 de gener. Però hi ha tradicions religioses presents a Catalunya que es regeixen per altres calendaris: jueus, musulmans i budistes tibetans, entre altres. D’altra banda, moltes esglésies orientals (ortodoxes) se segueixen guiant pel calendari julià, i per això, hi ha uns dies de decalatge entre les principals celebracions.

La Fundación Pluralismo y Convivencia, que depèn de l’Estat i que s’ocupa de la gestió de la diversitat religiosa, edita cada any un calendari de festivitats de tradicions que tenen firmat conveni de cooperació amb l’Estat (protestants, musulmans, jueus) o bé que tenen la declaració “d’arrelament notori” (budistes, esglésies orientals, Testimonis Cristians de Jehovà, mormons).

També publica les principals festes el web de la direcció general d’Afers Religiosos de la Generalitat de Catalunya.

I a Catalunya, anualment edita un calendari interreligiós l’Associació Unesco per al Diàleg Interreligiós, enguany dedicat a l’arquitectura sagrada, i que s’ha finançat mitjançant una iniciativa de micromecenatge.

Budisme tibetà: 2 de març

El ‘losar’, l’any nou tibetà, tindrà lloc el proper 2 de març del calendari occidental, i llavors s’iniciarà l’any 2141. Al Tibet és tradicional en aquesta data netejar i pintar els seus habitatges i cremar coses velles com a símbol de purificació. Per sopar es reuneix tota la família i amics i se sol menjar una sopa especial anomenada ‘Guthuk’, segons explica la Casa del Tibet a Barcelona.

En aquesta sopa, se li afegeixen unes boles de pasta bullida farcides amb nou símbols diferents per predir la fortuna de cada persona en l’any que comença. Es tracta d’un terròs de sucre, carbó, corda de llana, fusta, gra, paper, pedra, all i cotó.

Aquestes boles no es mengen tot i que al final de l’àpat s’obren per mirar a cada persona què li ha tocat. La llana, per exemple, vol dir bon cor mentre que el carbó representa la mesquinesa. Més que predir el futur, aquesta tradició té com objectiu confraternitzar i compartir de forma divertida l’inici de l’any, i per això la Casa del Tibet la compara amb el Tortell de Reis.

Jueus: 25 de setembre

Al 25 de setembre de 2014 començarà l’any 5775. I per celebrar-ho, en ‘Rosh Hashana’ -que pot durar un o dos dies- és típic menjar aliments dolços: pomes amb mel, magranes, dàtils i carbassa amb sucre.

Deu dies després de ‘Rosh Hashana’, se celebra el Yom Kipur, el dia del perdó, i el període que discorre entre aquestes dues dates són el moment més important del calendari jueu, dedicat a la reflexió i la introspecció personals.

Aquesta tradició calcula els anys des dels primers dels fets que exposa el llibre del Gènesi, per tant creuen que el món va ser creat per Déu farà 5775 anys.

Musulmans: nou any al 25 d’octubre

Els musulmans compten els anys des de l’Hègira, l’emigració del profeta Mahoma a Medina. El proper 25 d’octubre tindrà lloc l’any nou musulmà, i llavors farà que hauran passat 1.436 anys de l’Hègira.

L’islàmic és un calendari lunar, i és 11 o 12 dies més curt que el calendari solar. Per aquesta raó, cada any hi ha un decalatge entre el calendari musulmà i l’occidental, i això acaba provocant que les dates no coincideixin en ambdós calendaris.

El període més sagrat pels musulmans és el mes del Ramadà, i aquest any començarà el 28 de juny i acabarà el 28 de juliol.

Calendari julià

Una diferència entre el cristianisme occidental i l’oriental és el calendari. Catòlics llatins i protestants celebren Nadal el 25 de desembre, i es guien pel calendari gregorià, que es coneix així perquè es va adoptar sota el papat de Gregori XIII (1582).

Hi ha Esglésies orientals que han adoptat el calendari occidental. Altres, es regeixen encara pel calendari anterior al gregorià, el julià. Entre els dos calendaris hi ha 13 dies de diferència.

Font: Catalunya Religió.cat

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s