Holi, la festa dels colors

La festa de Holi, que paralitza el país, es celebra la primera lluna plena de març (o de finals de febrer) i els seus orígens es remunten a diferents llegendes mitològiques hindús. Amb el desig de commemorar l’arribada del bon temps i d’espantar els mals esperits, milions d’hindús de totes les edats s’engresquen en batalles d’aigua i s’embadurnen amb polvos vermells, verds, blaus, roses i grocs. És la celebració hindú de l’equinocci de primavera.

festa colors

Holi commemora la mort de Holika, una dona malvada que, segons la llegenda, va intentar matar el seu nebot perquè era seguidor de Krishna. La nit anterior a la celebració del festival, s’encenen grans fogueres i es cremen ninots d’Holika Dahan (la llum del foc simbolitza la victòria del bé sobre el mal). El dia de Holi es recorden les malifetes de Krishna i les bromes que, de jove, gastava a les vaqueres la llegenda de Rhada i Krishna, per la qual un enamorat va pintar la pell blanca de la seva estimada). Es fan processons, cants i balls, i els participants es tiren pel damunt aigua i tints de colors els uns als altres. També es costum d’anar a veure a la família i als amics, i de saludar tothom.

Holi o Holli, també anomenat el Festival dels Colors, és un festival primaveral celebrat per hindus, sikhs i altres. Es pot trobar principalment a l’Índia, Nepal, Sri Lanka i països amb una important població d’indis, tal com Surinam, Guyana, Sudàfrica, Trinitati Tobago, Regne Unit, Estats Units, Maurici, i Fiji.

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s