El Divali

El Diwali [1] és una festa religiosa coneguda com el “festival de les llums”, que celebren membres de diferents religions de l’Índia, com el sikhisme i el jainisme [2].

Divali festa

Durant la festa, la gent estrena roba nova, comparteix dolços i fan explotar petards i focs d’artifici. És l’entrada de l’any nou hindú, i una de les nits més significatives i alegres de l’any. Les cases es netegen de forma especial i es decoren amb diversos motius i fanals d’oli o espelmes que s’encenen al capvespre. S’acostuma a celebrar un àpat composat de plats saborosos i dolços, i es fan regals a les persones properes i familiars. És el moment de renovar els llibres de comptes, fer neteja general, restituir estris de la llar que s’hagin fet malbé i pintar i decorar la casa de cara a l’any entrant. La tradició diu que la deesa afavorirà de manera especial a aquells qui es reconcilien amb els seus enemics.

La divinitat que presideix la festa és Lakshmi, consort del déu Vishnú. Ella és qui atorga la prosperitat i la riquesa, per això és especialment important per la casta dels comerciants (vaishies). També el déu Ganesha és especialment venerat aquest dia. I a l’est del país es venera particularment la deesa Kali.

La festa [3] pot durar quatre o cinc dies. Commemora la mort del dimoni Narakasura a mans de Krishna i l’alliberament de 16.000 donzelles que aquell tenia presoneres. Celebra també el retorn a la ciutat d’Ayodhya del príncep Rama, després de la seva victòria sobre Ravana, rei dels dimonis. Segons la llegenda, els habitants de la ciutat van omplir les muralles i les teulades amb làmpades per a què Rama pogués trobar el camí amb facilitat. D’aquí va començar la tradició d’encendre multitud de llums i fanals durant tota la nit.

També és costum instal·lar un altar en un lloc preferent de les cases on estigui present una imatge de Lakshmi a la qual s’hi ofereixen flors, encens i monedes mentre es repeteix el mantra: “Om! A la Senyora Gran Fortuna li faig reverències”. Quan es fa de nit s’obren totes les finestres i les portes de les cases i a cadascuna d’elles es fa un oferiment de llum amb un fanal d’oli o bé una espelma, repetint el mateix mantra, per a què Lakshmi entri i s’hi quedi tota la resta de l’any. També es llencen barcos de paper o lamparetes enceses als rius sagrats (quant més lluny vagin més gran serà la felicitat el proper any) i s’elaboren uns dissenys anomenats rangoli (manora), que són uns dibuixos fets a les parets i que es decoren durant el festival. A la sortida del sol és costum rentar-se el cap, que té el mateix valor que banyar-se en el riu sagrat Ganges.

El simbolisme de la festa consisteix en la necessitat de l’home d’avançar envers la llum des de la ignorància i la infelicitat, és a dir, obtenir la victòria del dharma (la virtut) sobre adharma (la falta de virtut).

Notes ______________________________

[1] Altres noms: També Divali, Deepavali o Deepawali.

[2] El Divali al Sikhisme. En aquesta festa els sikhs celebren l’alliberament del seu sisè guru, Hargonbind, i fan un homenatge als seus deu gurus espirituals.

[3] Calendari de la festa. Té lloc el 15è dia de la quinzena fosca del mes de karttika (que cada any pot caure entre el 21 d’octubre i el 18 de novembre).

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s